Tudtad? Az újszülöttek születésük után elvesztik a testsúlyuk 5-10%-át, de a 10-14. napra általában visszanyerik azt. A növekedésben a csecsemő megfelelő táplálása játssza a főszerepet, amely történhet anyatejes táplálással (szoptatással) vagy tápszerrel.
Az anyatej előnyei:
- A csecsemő fejlődéséhez és életszakaszaihoz legjobban illeszkedő tápanyagbevitelt biztosít.
- Könnyen emészthető.
- Hosszú távon bizonyítottan segít megelőzni számos betegséget (pl. allergia, cukorbetegség, gyomor- és bélproblémák, elhízás, ekcéma).
- Jelentős, de kevésbé ismert előnye, hogy csökkentheti a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát.
Jótékony hatásai az anyára:
- Csökkenti a cukorbetegség, valamint az emlő- és petefészekrák kockázatát.
- Csökkenti a depresszió, különösen a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét.
Azonban ne feledjük!
Bár az anyatejes táplálásnak számos előnye van, előfordulhat, hogy az anya nem tudja, vagy nem táplálhatja természetes módon gyermekét! Ilyen lehet például: egyes betegségek, fertőzések fennállása, vagy olyan gyógyszerek szedése, amelyek az újszülött egészségére károsak lehetnek.
Az anyaság minősége a gondoskodásban rejlik és nem a táplálás módjában!
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ